SEO Маркетинг

Какво точно представлява SEO?

O Оптимизацията за търсачки (SEO) е процес, който влияе върху видимостта и класирането на уебсайта в резултатите от уеб търсенето. Целите на SEO включват постигане на увеличен обем входящ трафик или брой посетители на уеб страница или сайт, насърчаване на информираността за уеб страницата сред онлайн потребителите и повишаване на нейното класиране в търсачката. SEO не е спринт, а маратонна инвестиция в най-добрия Ви конвертиращ, най-печеливш източник на приходи: органично търсене.

Защо SEO е важно?

В продължение на десетилетия семейства се събираха около телевизията вечер след нощ, за да гледат любимите си предавания. По време на търговските паузи хората бяха стратегически въведени в бизнеса, който отговаряше на техните нужди и желания. Телевизията предостави канал за бизнеса да вкарва своите продукти и услуги директно в нашите дневни, създавайки огромна възможност за възвръщаемост на инвестициите. През 2018 г. търсачката предостави още по-голяма възможност за възвръщаемост на инвестициите. Класирайте се високо на страницата с резултати и ще видите възвръщаемост на инвестициите в диапазона от четиристотин процента!

SEO влияе върху видимостта и достъпността на сайта както за роботите на търсачките, така и за потребителите на онлайн търсене. SEO следва философия на маркетинговия маркетинг спрямо маркетинга, който позволява на посетителите да се насочат към вашия уебсайт въз основа на намерението за търсене, като същевременно зачитат поверителността им онлайн.

Различни SEO техники помагат на търсачката да намери „текст“ или низ от думи на страница, за да съответства на заявката, въведена от потребителя. Когато търсачката намери съответния сайт, последният се включва в най-добрите резултати. Колкото по-високо се поставя сайт в SERP, толкова повече шансове има да приема посетители. Нашата цел е да ви помогнем да изградите и оптимизирате вашите страници.

Увеличеният обем на входящия трафик винаги е добър за уебсайт, защото корелира с по-висок потенциал за преобразуване в продажби или абонаменти.

Следователно SEO играе решаваща роля в интернет маркетинга и – когато се прилага ефективно – помага на собственика на уебсайта да популяризира информацията, продуктите или услугите, представени на уебсайта. Това ще помогне на потребителите да четат, споделят и в крайна сметка да купуват вашия продукт, особено на мобилни устройства. Това е особено полезно за магазините за електронна търговия, защото е изключително важно да се привлекат целеви клиенти и да се увеличат продажбите. Основната цел на всеки уебсайт е да осигури безпроблемно онлайн изживяване, което превръща случайния посетител в лоялен клиент.

Как работи?

Когато потребителите търсят информация в интернет, те обикновено пускат някои „ключови думи“ или фрази в търсачка като Google, Yahoo! или Bing. Паяците на търсачката обхождат милиарди страници, които евентуално могат да съдържат материала, от който потребителят се нуждае. След това индексира тези страници и връща списък с адреси на сайтове, които се показват на страницата с резултати от търсачката (SERP). Показването на „ранг“ на определена страница или сайт се влияе от определени фактори като стойността, уместността и популярността на информацията, която предоставя. Експертите по SEO прилагат различни техники, предназначени да предвидят възможните „ключови думи“ за търсене и да структурират съдържанието на уеб страница по такъв начин, че да бъде класирано по-високо от алгоритъм на търсачката. Надеждата е, че уеб страницата ще бъде показана в горната част на списъка с резултати и като резултат ще спечели повече посетители. Google определя факторите за класиране, като използва трите тактики, за които ще говорим по-нататък; Обратни връзки, Съдържание и RankBrain.

Обратни връзки

През 2016 г. Google публично сподели, че обратните връзки сега са един от първите два потвърдени фактора за класиране, които алгоритъмът използва, за да прецени авторитета на даден сайт. Алгоритъмът на Google прави това, като оценява броя на домейните, които се отнасят към даден сайт, както и доколко авторитетни са тези домейни в дадена ниша. По този начин не само количеството връзки, сочещи към даден сайт, но и качеството на връзките определя къде ще се класира органично. Често е полезно да мислим за препратки като гласове за популярност за определен сайт. Колкото повече гласове са получени от доверени гласоподаватели, толкова по-вероятно е даден сайт да получи видимост при търсенията с Google. Поради тази причина изграждането на връзки е критичен компонент за цялостната SEO стратегия на Victorious.

Връзката между съдържанието и SEO

Най-важният фактор за класиране на страницата, потвърден в съобщението на Google за 2016 г., е съдържанието. Тъй като „паяците“, които Google използва за обхождане и индексиране на сайтове, не могат да разберат изображенията и видеоклиповете по начина, по който хората могат, Google се опира силно на писмено съдържание, за да определи семантичната значимост на дадена страница и в крайна сметка това е авторитет. Търсачката на Google има за цел да предостави на своите потребители възможно най-доброто решение на дадена заявка, така че има смисъл, че съдържанието на даден сайт ще играе голяма роля при определянето дали определена страница ще служи полезен, ценен резултат за потребителите.

Както може да се очаква, страниците, които са богати на съдържание, използват целеви ключови думи естествено в цялото съдържание и обсъждат тематично свързани материали, които обикновено се представят най-добре органично. Ето защо е от съществено значение да интегрирате SEO в контролния списък със стратегията си за маркетинг на съдържание. За начало уебмастърите или собствениците на уебсайтове трябва да обмислят разпределението на ресурси за разработване на блог като средство за разширяване на отпечатъка на съдържанието на сайта.

Rankbrain

Третият по значимост фактор за класиране в алгоритъма за търсене на Google се нарича RankBrain. Още през октомври 2015 г. Google информира света, че е създал RankBrain – система за машинно обучение с изкуствен интелект – за да подобри способността на своята търсачка да се справя по-добре с невиждани досега заявки за търсене. RankBrain прави това, като вгражда огромни количества съдържание в математически обекти, наречени вектори, които компютрите могат да схванат и използват, за да разберат други, неизвестни досега фрази. Въпреки че все още има много неща, които не разбираме от инструмента за изкуствен интелект, който влияе върху класирането днес, знаем, че RankBrain е надминал инженерите на Google в тестове, свързани с търсенето, и прави алгоритъма на Google по-точен от всякога.

Намерете вашите SEO експерти

Повечето SEO тактики попадат в две много различни категории: тези, които спазват Указанията на Google за уеб администратори (бяла шапка) и тези, които ги използват (черна шапка).

Техниките с бяла шапка са тези, които се придържат към най-добрите практики и насоки на търсачките. Тези стратегии се прилагат с крайния потребител като крайно съображение, а не с алгоритмите на търсачката. Методите се фокусират върху предоставянето на ценно и подходящо съдържание. Тези практики показват, че осигуряват по-дълготрайни ползи и възвръщаемост за уеб страница.

Едно от най-големите предимства на SEO с бяла шапка е колко добре допълва други усилия за дигитален маркетинг, като платена реклама и маркетинг в социални медии. Както можете да очаквате, подобряването на потребителския опит на уебсайт за целите на SEO също води до повишена производителност за всички посетители, независимо от източника и носителя. Но ползата от подхода с бяла шапка не свършва

там. Тъй като се изпълняват стратегии, които следват Указанията за уеб администратори и се подобрява практическата работа на даден сайт, показателите за целия сайт, които служат като вторични и третични фактори за класиране, също започват да се подобряват. Поради това често се наблюдава намаляване на степента на отпадане на даден сайт, увеличаване на броя страници на посещение и увеличаване на процента на конверсия – всички те оказват влияние върху долната стойност на сайта и допълнително подобряват оптимизацията му за търсене.

Техниките на черната шапка не отговарят на стандартите на търсачката. Те са предназначени да подобрят класирането на сайта чрез използването на измамни методи, които се стремят да заобиколят правилата на алгоритъма. Такива практики включват използването на скрит или извън екрана текст, пълнене на ключови думи и размяна на страници. SEO тактиката на Black hat е силно неодобрена. Когато бъдат открити, търсачките вероятно ще наложат санкции срещу въпросната страница, включително трайна забрана на сайта. Въпреки това уебмастърите, които търсят бърза финансова възвръщаемост на дадена страница, прибягват до тези методи, независимо от риска.

Към днешна дата SEO с черна шапка е по-малко ефективен от всякога. Последните актуализации на алгоритъма причиняват неуспех на повечето спам тактики по отношение на незабавен растеж

и резултати. Още по-лошо, SEO с черна шапка може да ви наложи алгоритмично наказание или ръчно наказание от член на екипа на Google за уеб спам. Google актуализира своя алгоритъм за търсене около 500 до 600 пъти годишно, за да поддържа добре балансирано изживяване при търсене и да избегне експлоатация на сигнали за класиране (това, което черната шапка SEO се опитва да направи), и ако даден сайт се занимава с ниско качество SEO, има голяма вероятност то да бъде забелязано по време на една от тези актуализации!

Намерете вашите SEO експерти

Тънкостите на SEO могат да изглеждат плашещи за новите собственици на уебсайтове. За щастие, много онлайн информация, ръководства и инструменти са лесно достъпни, безплатни и повечето хора могат лесно да навигират през основите. Обърнете внимание обаче, че разработването на ефективни SEO техники отнема време, усилия, практика и ангажираност.

В зависимост от целите, нуждите и целевите срокове на сайта, уебмайсторите винаги могат да наемат или да се консултират с експерти, които да им помогнат да разработят добър SEO план и да го приложат успешно. Независимо от естеството на бизнеса или целите на уебсайта, SEO е от съществено значение за продължаващото присъствие и експозиция на който и да е уебсайт в онлайн общността.

Долния ред? Ако все още не сте видими в Google, пропускате ценни възможности за привличане, конвертиране, затваряне и зарадване на нови клиенти всеки ден. Но за да разберете как да увеличите видимостта на сайта си чрез органично търсене, първо трябва да разберете как Google сам определя класирането. Ние сме тук, за да помогнем, вашият успех е нашият успех!

Victorious е екип от истински SEO партньори, работещи всеки ден за подобряване на организациите по целия свят. Тъй като довереният „изнесен, вътрешен“ SEO екип за стотици бизнеси в SaaS, електронната търговия и индустрията за услуги, нашият списък с партньори обхваща 18 държави и 6 континента и се разраства всеки ден.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *